Çocuğunuz Kardeşini Kıskanıyor Mu? Peki, Ama Neden?
Kardeş kıskançlığı, çoğunlukla küçük çocuklarda görülse de kimi zaman yetişkinlerde de kardeş kıskançlığına rastlamak mümkündür. Kardeş kıskançlığı birçok nedenden kaynaklanabilen psikolojik bir durumdur. Özellikle birden fazla çocuğa sahip ailelerde kardeşler arasında sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. 5 yaşından küçük çocuklarda daha sık görünmekle birlikte her yaşta görülebilir. Kardeşini kıskanan çocuk, anne babanın sevgisine tek başına sahip olmak ister. Anne babadan göreceği sevginin yeni bir kardeşin gelmesi ile azalacağını düşünen çocuk, evin yeni üyesine, kardeşine karşı kıskançlık duygusu beslemeye başlar. Çocuk, yaşadığı kıskançlığı kimi zaman zarar verici boyutlara da taşıyabilir.
Kardeş kıskançlığı, anne babasını kardeşiyle paylaşamayan, bu durumdan öfke, üzüntü, dışlanmışlık ve intikam alma gibi düşünceleri barındıran çocuklarda görülen kompleks duygu bileşimi olarak ifade edilebilir. 2-6 yaş aralığı kardeş kıskançlığının yoğun olarak yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu dönemlerdir. 2-6 yaş aralığında bulunan çocuk, yeni doğan kardeşini “ rakip” olarak görmekte ve Ünlü Psikolog Adler’in deyimiyle “Tahtını yitirmiş kral” pozisyonuna düşmektedir. Yeni doğan kardeşini kendisine rakip olarak çocuk, bu düşüncesini duygu ve davranışlarına yansıtmaya başlar.
Kardeş Kıskançlığının Derecesini Belirleyen Faktörler
- Çocuğun yaşı
- Yeni doğan bebekten sonra anne babanın diğer çocuğa olan yaklaşımı
- Anne baba ile çocuk arasında ilişki biçimi
Kardeş Kıskançlığının Belirtileri
- Kardeşine vurma, ısırma gibi agresifler davranışlarda bulunması
- İçe kapanma
- Anneye aşırı bağlılık geliştirne
- Alt ıslatma (Enürezis)
- Tırnak yeme
- Parmak emme
- Mastürbasyon
Kardeş Kıskançlığı İle Nasıl Baş Edilebilir? Anne Babalara Tavsiyeler
- Anne babanın yeni doğan bebeklerine isim verirken, odasını düzenlerken büyük çocuklarına sorması, onun da fikrini alması gerekir. Bu durum aile bütünlüğünün korumasını da sağlayacaktır.
- “Aman çocuğum kardeşini kıskanmasın.” diyerek büyük çocuğa aşırı ilgi yüklemesi yapılmamalıdır. Büyük çocuğa yapmacık ve abartılı ilgi gösterisinden kaçınılması gerekir.
- Büyük çocuğunuzdan her şeyini kardeşiyle paylaşmasını beklemeyin.
- Çocuğunuza kardeşini kıskanıyor oluşunun kabul edilebilir, bu duyguyla baş edilebilir olduğunu anlatmayı denemelisiniz.
- Büyük çocuk, kardeşine fiziksel nitelikte zarar veriyorsa çocuğa aşırı tepki göstermeden uygun, net bir dille uyarıda bulunulması gerekir.