Ergenlerde Okul Başarısızlığının Nedenleri ve Çözüm Yolları
Ergenlik dönemi yaşamın her alanında değişimleri beraberinde getiren bir dönemdir. Yaşanan değişimler bazen olumlu değişimler olurken bazen de olumsuz değişimler olabilmektedir. Ergenlik döneminin bireyin yaşantısı yarattığı olumsuz değişimlerden biri de “Okul başarısında düşme “ dir. Okul başarısızlığı, bireyin gerçek performansını okul yaşantısına, derslerine yansıtamamasından kaynaklanır. Erkeklerde kızlara oranla ergenlik döneminde okul başarısı daha çok düşmektedir.
Ergenlik dönemindeki birey, ilgi alanlarını değiştirmeye başlar. Ergenlik dönemine geçiş ile birlikte birey, yaşamını yeniden düzenleme ve değiştirme yoluna gider. Bu değişimin etkisi çoğu zaman bireyin okul yaşamını da etkiler. Ergen birey, ilgi ve motivasyonunu sosyal alanlara, arkadaş ortamına yönlendirmeyi seçer. Bu durum ergenin derslerine olan ilgisinin azalmasına, derslerden uzaklaşmasına neden olur.
Okul Başarısızlığı Yaşayan Ergenlerde Görülen Belirtiler
- Derslere katılmama
- Ders esnasında başka şeylerle ilgilenmek
- Sınıf içi etkinliklerden kaçınma
- Öğretmenle muhalefet içerisine girme
Okul Başarısızlığını Etkileyen Faktörler
- Aile ortamı
- Bireysel özellikler
- Okul ortamı
- Dikkat eksikliği
- Motivasyon eksikliği
- Arkadaş çevresi
- Baskıcı ebeveyn tutumu
Okul Başarısızlığıyla Baş Etmede Çözüm Yolları Nelerdir?
- Çocuğun öğretmeni ve okulun rehberlik servisi ile görüşüldükten sonra çocuğun ruhsal açıdan değerlendirmek adına çocuk-ergen psikiyatristlerine başvurulması gerekir.
- Ergen birey, eğer ilkokul yıllarında “okul korkusu” yaşamış ise; okul korkusunun halen devam edip etmediği psikiyatrist, psikolog tarafından incelenmelidir.
- Ergen birey, davranım bozukluğu sorunu yaşıyor ise; arkadaş ve öğretmenleriyle olumlu ilişki kurmada zorluklar yaşayacaktır. Bu durum derslere ve okula olan ilginin de azalmasına neden olacaktır. Dolayısıyla yapılması gereken şey; öncelikli olarak davranım bozukluğu sorununu tedavi etmektir.
- Okul başarısızlığı sorunu yaşayan bireyin herhangi bir bedensel rahatsızlığı var ise; bu bireyleri okula hazırlama aşamasında çocuk-ergen psikiyatristinden, psikologtan uzman desteği almak gerekir.
- Okul başarısızlığının nedenlerinden biri de aile ortamındaki gerginliklerdir. Okul başarısızlığı sorunu ile baş etmeye çalışırken ailenin hatalı tutumlarının da gözden geçirilmesi ve olumlu yönde değiştirilmesi gerekir. Ruh sağlığı uzmanlarının eşliğinde “Aile Terapisi “ alınması sorunun çözümünde oldukça faydalı olabilmektedir.
- Anne babanın çocuklarına destek olması gerekir. Çocuk ile yakından ilgilenilmesi gerekir.
- Herhangi bir başarısızlık durumunda çocuğu suçlamak yerine, çocuğun neden başarısız olduğunun nedenleri üzerinde durulmalıdır. Anne baba başarısızlık durumuyla baş edemediğinde mutlaka psikolojik ve psikiyatrik destek almalıdır.