Her ebeveyn en iyi anne baba olmak ister. Çocuklarına doğru olan ilkeleri öğretmek, onların en iyi şekilde yetişmesini sağlamak ve iyi insan olmalarında birincil olarak rol almak ister. Bunun için başka aileleri gözlemler ve onların yaptıkları hataları yapmamaları gerektiğini kendilerine hatırlatırlar. Kitap yoluyla en iyi ebeveynin nasıl olması gerektiğini araştırdıkları bile olmuştur. Fakat çocuk doğunca aileler nesnel olan bilgilerden çok kendi iç güdüleri ve sezgileriyle hareket ederler. Bu durum bazen hata yapmalarına neden olur.
Ebeveyn danışmanlığı bu noktada devreye girer. Olaylara objektif gözle bakarak çocuklarınız ile ilgili olan konularda çözümleyemediğiniz sorunların çözümlenmesinde yardımcı olur. Bu çözümü tek başına bulmaz, aile ile işbirliği içindedir. Bu işbirliği sizin olaylara eleştirel gözlerle bakmanızı sağlar. Ebeveyn danışmanlığının amacı, ebeveynlerin güven, sevgi ve şefkat ile çocuklarına iyi bir yol gösterici olmalarını sağlamak, çocuklarına koydukları kural ve sınırların baskıcı olmasını önleyip dozunda ve tutarlı olması için danışmanlık etmektir.
Ergenlik dönemi, çocukluktan genç yetişkinliğe geçiş sürecini ifade eder. Bu süreç bedensel, psikolojik ve duygusal değişimlerin olduğu bir dönemdir. Bu yüzden hem ergenler hem aileler için zorlayıcıdır.
Daha özgür olmak ve toplumun kurallarına bağlı olmadan kendini ortaya koymak isteyen ergen, bu dönemde çok öfkeli ve asidir. Çünkü isteklerini tam olarak yapamamak onu duygusal açıdan yıpratmakta ve değişen bedenine alışmak onu zorlamaktadır. Aileler bu değişime sadece kendi açılarından baktığı zaman çocuğa öfkeyle karşılık vermekte ya da baskılayarak sorunları çözebileceklerini düşünmektedir. Oysa ki baskılamak, ailesi tarafından anlaşılmayan ergeni daha çok yıpratmaktadır. Sorunlarını çözmek , özgüven kazanmak, değer görmek isteyen ergen , yabancı madde kullanmak ya da yanlış gruplara dahil olmak gibi yanlış eylemlere yönelmektedir.
Ergen danışmanlığı ergenlik döneminin özelliklerini ailelere anlatarak bu zor süreci anlamalarına katkıda bulunur. Çocuklarına yargılayıcı ve öfkeli davranışlarla yaklaşmanın ne gibi sonuçlar doğuracağı, ergenlere karşı tutum ve davranışların nasıl olması gerektiği gibi temel noktalar üzerinde durulur. Aile doğru davranış modellerini öğrenerek, antisosyal davranışların ya da çocuğun yabancı maddelere yönelmesinin önüne geçer. Ergen danışmanlığı sınav kaygısı, ergenlikte madde kullanımı, davranış problemleri, ergenlik dönemi depresyonu, özgüven sorunları gibi konularda ailelere ve ergenlere yardımcı olur. Danışmanlık süreci aile ve ergenin aktif katılımıyla gerçekleşir.
Çocuk danışmanlığı ise çocukların kendilerine olan güvenlerini arttırmak, sorunlarına çözüm bulmakta yardımcı olmak, kendini tanımalarını sağlamak ve daha sağlıklı kararlar almaları konusunda onlara yardımcı olmaktadır. Danışmanlık sürecinde ailelerin katılımının önemli bir rolü vardır.