Tikler belirli kas gruplarında oluşur, yineleyicidir ve istem dışıdır. Genellikle erkek çocuklarda daha sık görülen tikler erken yaşlarda oluşur. Tikler bir anlamda çocuğun duvarlarıdır ve gerilimden kurtulma çabalarını açığa çıkarırlar.
Kaş kaldırma, göz kırpma, burun çekme gibi hareketler en bilinen tiklerdir. Bu tiklerin yanı sıra karmaşık olan tikler de mevcuttur. Aynı sözü tekrarlama gibi davranışlar karmaşık tikler arasında sayılır.
Tam olarak tespit edilmese de genetik ve çevresel faktörlerin tiklerin meydana gelmesinde rolü vardır. Çocuğun gerilim yaşadığı ya da aile büyüğü tarafından ceza aldığı durumlarda tikler artar. Yakın akrabalarında tik olan çocuklarda tik meydana gelmesi daha olağandır. Tiklerin en sık görüldüğü yaş aralığı 7-12’dir. Kalıcı olan tikler kadar bir yıldan kısa süren tikler de mevcuttur. Tik bozukluğu bir yıldan fazla devam eden tiklerdir. Bazı tik bozuklukları yetişkinlik dönemine gelmeden kaybolsa da, bazıları yetişkinlik döneminde de devam eder.
Peki kalıcı tikler karşısında ailenin tutum ve davranışları nasıl olmalıdır? Tikleri önleyen yöntemler nelerdir?
Aile çocuğun temel sığınağıdır. Tikler karşısında kaygılanan ve ne yapacağını tam olarak bilemeyen aileler çocuğun üzerine gider. Uyarılar yoluyla tikleri önleyebileceklerini sanırlar. Fakat, yukarıda da belirttiğimiz gibi gerilmek tikleri arttırır. Uyarılar karşısında ne yapacağını bilemeyen çocuğun tiklerinde artış meydana gelir. Sürekli baskı altında tutmak ve uyarmak yanlıştır. Ailenin ve çocuğun etkileşim halinde olduğu çevrenin, destekleyici olması ve yargılayıcı olmaması gerekir. Çocuğun kendine ve çevresine güveni önemlidir.
Aile içinde ilgi ve sevgi eksikliği, aşırı otoriter tutum, stres, kardeşler arasında ayrım, çocuğun yaşıtlarıyla kıyaslanması gibi durumlar da tik artışına sebep olur.
Tik bozuklukları çocuğun dışlanmasına ve özgüven zedelenmesine sebep olur. Sosyal çevresi içinde dışlandığını hisseden çocuk, uyum göstermekte zorlanabilir. Tik bozukluklarına ve olumsuz sonuçlarına çözüm bulmak istiyorsanız alanında uzman Dr. Mustafa Erkan’a başvurabilirsiniz.