Bebeklerde Beyin Gelişimi ve Uykunun Önemi
Bebeklerde beyin gelişimi özellikle son yıllarda üzerinde çok fazla sayıda araştırma yapılan bir konudur. Bebeklerde beyin gelişimi özellikle hem anne karnında hemde doğumdan sonraki ilk yılda oldukça hızlı bir gelişim göstermektedir. Bebeklerdeki beyin gelişimi sadece nörolojik ve bilişsel süreçlerden değil aynı zamanda yetişme ortamından, anne ve babanın bebek ile olan iletişiminden de etkilenmektedir.
• Bebeklerde yaşamın özellikle ilk yılları fiziksel ve zihinsel gelişim açısından son derecede önemlidir. Bebeklerde beyin gelişimi açısından 0-3 yaş aralığındaki süreç belirleyici bir etkiye sahiptir.
• Konuşma ve görme gibi yetiler yaşamın erken dönemlerinde (ilk 8 ay ) şekillenmektedir. Bu süreçte; bebeğin çevresi, içinde yetiştiği ortam ve anne –baba iletişimi son derece belirleyici etkilere sahiptir.
• Beyin gelişimin temel taşlarından biri de “uyku”dur. Dolayısıyla bebeğinizin beyin gelişiminin sağlıklı ve normal bir işleyişe sahip olabilmesinde uyku faktörünün etkisi büyüktür. Ebeveynlerin uykunun e denli önemli olduğu konusunda yeterince biilgi sahibi olmadığı görülmektedir. Türkiye’de konu ile ilgili yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre; annelerin % 80’inin uykunun beyin gelişimindeki önemini yeterince bilmediğini söylemektedir.
• Bebeklerin düzenli ve yeterli şekilde uykularını almaları;
o Bebeğin gün içerisinde öğrendiklerini özümsemesini,
o Enerji depolamasını,
o Yeni güne zinde ve öğrenmeye hazır şekilde başlamasını sağlayacaktır.
• Bebeğim uyku konusunda problemler yaşaması, bebeğin zihinsel gelişiminde geriliğe neden olarak sağlıklı bir gelişim göstermesini engelleyecektir.
• 0-3 yaş aralığı olukça önemli bir dönemdir. Beyin gelişiminin %80’i bu dönemde gerçekleşir. 0-3 yaş aralığında yaşanan olaylar bebeğin kişilik gelişiminde de oldukça belirleyici bir etkiye sahiptir.
• 0-3 yaş aralığında bebek; travmatik yaşantılara maruz kaldıysa, sağlıklı ve yeterli beslenemediyse, kaliteli uyku ihtiyacı eksik kaldıysa vb. olumsuz durum ve yaşantılar bebeğin beyin gelişiminde, zihinsel aktivitelerinde geriliklerin yaşanmasına neden olacaktır.
• Bebeğin beslenmesinin önemi kadar bebeğin kaliteli uyku uyumasının da oldukça önemli olduğu uzmanlar tarafından dile getirilen bir gerçektir. Özellikle “gece uykusu” nu yeterli şekilde alan bebekler; güne daha enerjik başlamaktadır.
• Gece uykusunda sık sık uyanan bebekler gün içerisinde öğrendiklerini özümseme ve beyne işleme konusunda kaliteli bir gece uykusu yaşayan bebeklere oranla daha olumsuz bir süreç yaşamaktadırlar.