Çocuğum Hırsızlık Yapıyor Ne Yapmalıyım?
10 yaşındaki oğlumun bir yıldır ortada duran paraları alma sonra cüzdandan alma ve en son marketten çikolata gofret çaldığını öğrendik. Davranışlarıyla takdir toplayan derslerinde başarılı olgun bir çocuk olmasına rağmen bu davranışı neden yaptığını anlayamadık. Konuştuğumuzda bir daha yapmayacağını söylüyor ama davranış tekrarlanıyor.3 yaşında da bir kız kardeşi var kıskançlık mı ilgi mi bekliyor bilemedik. Tüm ihtiyaçları fazlasıyla karşılanmasına rağmen doyumsuzluk ve sürekli sıkılganlık var.
CEVAP:
Tam bir psikiyatrik değerlendirme yapmadan net bir şey söyleme zor ama bazı temel noktalara değinmek istiyorum.
Tekrarlayan bir davranış olması risk içeriyor.
Erken yaşta (5 yaş öncesi) çocuklarda ve tekrarlamayan hırsızlık davranışlarında genelde çözüm kolaydır. Bu davranışın anlamı ve sonuçları konuşulur bir takım yaptırımlar içerir ama sizin çocuğunuzun yaşı ve tekrarlıyor olması bir dürtü kontrol sorunu, değersizlik düşünceleri daha derin sorunların göstergesi olabilir.
İzinsiz alma (hırsızlık) davranışın nedeni bulmaya çalışılabilir
Hangi koşullarda ve neden bu davranışa gitti. Bunu anlama gayreti ile çocuğa yaklaşmak, onun dürtülerini, planlarını, düşüncelerini anlamaya çalışılmalıdır. Aldığı şeyin anlamı ne, neden sahip olmak istedi, neler olacağını düşündü, tek başına mı idi gibi detaylar çocuğa yapılacak yardımı planlarken önemlidir. Bazen çocuklar bir grupta ön plana çıkmak için çalar, bazen ihtiyaçları yeterince karşılanmı yordur onun için çalar, bazen sadece çalma deneyimi sırasında yaşayacağı heyecan için çalabilir.
Bu davranışın sonuçları ile net ve yeterli bir şekilde karşılaştı mı?
Bu davranışına (kişiliğine değil) sonuçlarını da konuşarak bir yaptırım uygulanması gerekir. Bu yaptırım bazen mahrup bırakmadır, bazen bir cezada olabilir ama amacı hırsızlık davranışının sonuçlarından korumaktır. Çocuğunuzun hırsızlık davranışını yönetebilecek güçte olduğunu, onun yanınızda olduğunu vurgulamak önemlidir.
Ek belirtileri var mı?
Bu davranışın tek başına görülmesi enderdir. Beraberinde olan belirtileri görüp tüm resmi öyle yorumlamak gerekir. Çocuğunuzda ek olarak doyumsuzluk, kıskançlık, çabuk sıkılmanın olması dürtü kontrol sorunlarına neden Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunu akla getiriyor. Suça süreklenen çocukların %70’e yakınında tedavi edilmemiş DEHB tespit edilmiştir.
Çok gecikmeden bir uzman yardımı almanızı öneririm.