Çocuk ve Ergenlerde İki Uçlu Bozukluk ( Bipolar Bozukluk)
İki uçlu bozukluk, maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlanmaktadır. Bipolar bozukluğu olan kişiler, yaşadıkları yoğun ruh hali oynamalarının yanı sıra normal dönemler de yaşamaktadırlar. İki uçlu bozukluk olarak adlandırılan bu psikopatolojide “mani” ve “çökkünlük” şeklinde iki ayrı uç duygu durumdan oluşmaktadır.
Bipolar bozukluk, klinik görünümü ve yaygınlığına ilişkin yoğun tartışmaların yapıldığı psikopatolojik hastalıklardan biridir. Özellikle, bipolar bozukluğun çocuk ve ergenlerdeki belirtilerinin, hastalığın yaygınlığının nedenleri konusunda devam eden tartışmalar söz konusudur.
Çocuk ve Ergenlerde İki Uçlu Bozukluğun Görülme Sıklığı
- Son yıllarda özellikle ergenlerin örneklem olarak alındığı araştırma sonuçlarına göre bipolar bozukluk, yaşam boyu görülme sıklığı % 2,5 olarak bulunmuştur.
- Sadece “Mani” görülme sıklığı erkeklerde daha fazladır.
- Sadece “Çökkünlük” görülme sıklığı kız çocuklarında daha fazladır.
- Mani + Çökkünlük biçiminde görülen klasik iki uçlu bozukluk hastalığını yaşayan her 5 gençten 1’ i intihar girişiminde bulunmaktadır.
- Adana’ da konuyla ilgili yapılan çalışma sonuçlarına göre 7- 11 yaş aralığında Mani görülme olasılığı % 1,3 olarak bulunmuştur.
- Yapılan araştırmalara göre iki uçlu bozukluğu olan anne babaların çocuklarında iki uçlu bozukluğun görülme oranı normal anne babaların çocuklarına göre 7 kat daha fazladır.
Bipolar Bozukluk ta Klinik Belirtiler
- Çocukluk çağı iki uçlu bozukluğunda tipik özellikler;
- Belirgin Sinirlilik
- Çoğunlukla karma dönem ya da hızlı döngü
- Yüksek oranda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve bunlatı bozukluğu belirtilerinin birlikte görülmesi
- Uzun hastalık dönemlerinin süreğenlik göstermesi
- Psikotik belirtiler
- İki uçlu bozukluğu olan çocuklarda sıklıkla işitsel varsanılar şeklinde psikoz belirtileri görülmektedir.
- İki uçlu bozukluğu olan çocuklarda bu hastalıkla birlikte başka psikopatolojik rahatsızlıkların görülme sıklığı oldukça yaygındır. Bipolar bozukluğu yaşayan çocuk-ergenlerde DEAHB, davranım bozukluğu, madde kullanım bozuklukları ve bunaltı bozuklukları görülebilir.
- Bozukluğu yaşayan çocuklar genel olarak sosyal beceri sergileme konusunda yetersizlik yaşamaktadırlar.
Çocuk ve Ergenlerde İki Uçlu Bozukluğun Oluş Nedenleri
- Genetik faktörler
- Psikososyal risk etmenleri
Çocuk ve Ergenlerde İki Uçlu Bozukluğun Tedavisi
- Hastalığın tedavisinde öncelikli tedavi yöntemi olarak “ilaç tedavisi” uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçların duygudurum düzenleyci özelliği vardır.
- Psikoterapi tedavisi
- Destekleyci psikososyal düzenlemeler
- Genellikle bipolar bozukluk yaşayan çocuk-ergenlerde tedavi planı, ilaçla hastalığın belirtilerini azaltıp düzene koyulması ve ardından psikoterapiler ile tedavi planının uygulanması şeklinde olmaktadır.
Bipolar bozukluk tedavisi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
https://drmustafaerkan.com/depresyon-ve-bipolar-duygudurum-bozukluklari-tedavileri/