Çocuklarda Gece Terörü (Uyku Terörü) Nedir?
Gece terörü, genellikle 3-12 yaş aralığındaki çocuklarda görülen, kâbusu andıran ama kâbustan çok farklı bir durumdur.
Gece terörü, uyku sorunlarından biridir. Çocuğun uykuya dalmasından sonra gerçekleşmektedir. Gece terörü kabus değildir. Kâbus dediğimiz olgu, uykunun ilk evresinde gerçekleşirken, gece terörü dediğimiz uyku sorunu derin uyku evresinde gerçekleşmektedir. Gece teröründen sonra uyanan çocuk, niçin korktuğunu hatırlayamamaktadır. Çocuk, yaşadığı korkunun nedenini hatırlayamadığı için; çocuğu sakinleştirmek daha güç, zor hale gelmektedir.
Gece Terörünün Nedenleri Nelerdir?
- Çocuğun uykusuzluk probleminin olması
- Yüksek ateş
- Çocuğun, beynin işlevlerini etkileyecek ilaç kullanıyor olması
- Çocuğun maruz kaldığı stesli yaşam olayları
- Çocuğun travmatik yaşantılara maruz kalması
Eğer çocuğunuz gece terörü sorunu yaşıyor ise; çoğu zaman çocuğunuzu uykudan çığlıklar atarak hıçkırıklara boğulmuş, ağlarken bulursunuz. Çocuğunuzun kalp atış hızının arttığını, sık sık nefes alıp vererek aşırı şekilde terlediğini görmeniz mümkündür.
Çocuk, gece terörünü yaşadığı sırada, gece terörü nöbetleri geçirdiği zaman nöbetler esnasında zarar görmesi yüksek ihtimaldedir. Çocuğunuzun gece terörü nöbetlerinden zarar görmesini azaltmak için anne babaların;
- Çocuğun uykusunun kaçmasına neden olabilecek faktörlerin ortadan kaldırılması, en aza indirilmesi gerekmektedir.
- Çocuğun uyku düzeninin oturtulması gerekir.
- Çocuğun odasının, yatağının güvenli hale getirilmesi gerekmektedir.
- Anne babanın çocuk gece törünü yaşarken; sakin kalması, çocuğun yaşadığı bu sorunun birkaç dakika sonra biteceğinin farkında olarak sakin kalması gerekir.
- Birkaç dakika sonra gece terörü son bulduğunda çocuk, genellikle yeniden uykuya dalmaktadır. Çocuk zaten yeniden uykuya dalacağı için anne babanın çocuğu uykudan uyandırmaması gerekir.
Gece Terörünün (Uyku Terörü) Tedavisi
- Gece terörü çok aşırı şekilde yaşanıyorsa çocuk ve ergen psikiyatrisinden, uzman kişilerden destek alması sorunun çözümüü açısından önemlidir.
- Tedavide daha çok çocuğun uykusunu olumsuz etkileme olasılığı bulunndurumların düzeltilmesi üzerinde durulmalıdır.
- Çocuğun stres yaşamasına neden olabilecek okul stresi, kardeş kıskançlığı, şiddetli aile ortamı, çocuğun sürekli baskı altında olması, çocuğun sık sık cezalandırılması gibi faktörler tedavide gündem konusu haline getirilerek stres yaratan durumlar çözülmelidir.
- Çocuğun aşırı yorulmasına neden olan durumlar var ise aile tarafından bu durumlar üzerinde iyileştirmeler yapılarak çocuğun aşırı yorulmasının önüne geçilmelidir.