Çocuklarda Okul Korkusunun Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Okul, çocukların sosyalleşmesinde aileden sonraki en önemli kurumlardan biridir. Okul korkusu; özellikle okula yeni başlayan çocuklarda sıklıkla rastlanan fobilerden biridir. Öğrencilerin çeşitli bahaneler uydurarak okula gitmek istememeleri, okulda huzursuz davranışlar sergilemesi ve bazı hastalık belirtileri göstermesine “okul fobisi” olarak adlandırılmaktadır. Okul fobisi olan çocuklar genellikle anne babasına aşırı bağlı olan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Okul fobisinin oluşmasında anne babanın tutumları oldukça önemli ve belirleyici bir etkiye sahiptir. Çocuğun sürekli kaygı halinin yoğun olduğu bir aile ortamında yetişmesi, çocuğun her isteğinin yapılıyor olması ve çatışmalı aile ortamının varlığı gibi tetikleyici faktörler çocuğun okul korkusu yaşamasına neden olmaktadır.
Okul Fobisinin Belirtileri Nelerdir?
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Baş dönmesi
- Çocuğun sürekli huzursuz davranması
- Anne babasıyla okula gitme konusunda inatlaşması
Okul Fobisinin Nedenleri Nelerdir?
- Öğretmenin tavrı, öğretmen baskısı
- Uygun olmayan sınıf düzeni
- Olumsuz psikolojik yaşantılar
- Anneden ayrılma korkusu
- Bağımlı kişilik yapısı
Okul Fobisinin Çözümleri
- Sınıf çalışmalarının zorluğundan, sıkıcılığından veya okul arkadaşları veya öğretmeni tarafından herhangi bir sıkıntının varlığında öncelikli olarak çocuğun okulunun ziyaret edilmesi, öğretmeniyle konuşulması gerekmektedir.
- Çocuğun fiziksel yakınmaları var ise; doktor muayenesinin yapılması gerekir. Eğer herhangi bir tıbbi durum yok ise; çocuğun okulda yaşadığı fiziksel yakınmalar psikolojik kökenli yakınmalardır. Psikolojik kökenli fiizksel yakınmalrdan çocuğun kurtulabilmesi için ailenin psikiyatristlerden uzman desteği alması oldukça önemli olumlu bir etki yaratacaktır.
- Anne babanın çocuğu korkuları hakkında konuşmaya teşvik etmesi gerekmektedir.
- Anne babanın çocuğun, okula düzenli şekilde devam etmesi konusunda tutarlı ve ısrarcı bir tavır takınmaları gerekmektedir.
- Çocuğun okulda korku, kaygı hali yaşaması halinde önce günde bir iki kere sonra bir kere olmak koşuluyla aramasına izin verilmesi gerekir. Böylece çocuk, aşamalı bir şekilde okulda yaşadığı kaygıyı zamanla azaltacaktır.
- Okula devam etmesi ve anne babasına bu konuda sorun çıkartmadığı zaman evde ya da okulda çocuğun ilgi ve isteklerini dikkate alarak çeşitli ödüllendirmeler yapılabilir.
- Okul fobisi yaşayan çocuklar, çocuk-ergen psikiyatristleine yönlendirildiğinde psikiyatrist “Aile terapisi, bireysel terapi ve oyun terapisi” gibi teknikleri kullanarak çocuğun okul korkusu yaşamasına neden olan etmenlerin kökenine inerek çocuğun okul fobisini yenmesini sağlayabilmektedir.