Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışının Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda tırnak yeme davranışına sıklıkla rastlanılmaktadır. Tırnak yeme davranışı, psikopatolojik noktaya geldiğinde başka psikopatolojik rahatsızlıkların belirtileri de görülebilmektedir.
Çocuklarda görülen tırnak yeme davranışı yaşamın hangi döneminde ortaya çıkarsa çıksın uyum ve davranış bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Temel nedeni; çocuğun ailesinden, sosyal çevresinden psikolojik olarak doyum alamamasıdır.
Tırnak Yeme Davranışı Neden Oluşur?
- Aile içi iletişim sorunları
- Güvensizlik duygusu
- Sıkıntı- stres
- Kaygı- korku-üzüntü
- Anne- babadan uzun süre ayrı kalma
- Anne- babanın boşanması
- Özgüven eksikliği
- Anne- babadan sevgi görmeme, sevgi eksikliği
- Çocuğun sevdiği bir yakınını kaybetmesi
- Ebeveynleri tarafından sürekli cezalandırılma
Tırnak Yeme Davranışı Ne Sıklıkla Görülmektedir?
- Tırnak yeme davranışı, daha çok 3-4 yaşlarında görülmektedir.
- Çocukların yaklaşık % 30’unda görülebilmektedir.
- Ergenlerde görülme sıklığı yaklaşık %45 oranındadır.
- Tırnak yeme davranışına kız çocuklarında daha çok rastlanılmaktadır.
Tırnak yemeye, parmak emme, diş gıcırdatma, ağza farklı materyaller sokma, gibi patolojilerde eşlik etmektedir. Dişlerde aşınma, tırnak yatağında enfeksiyon, kıl kurdu gibi parazitlerin bulaşması, diş eti iltihabı gibi problemler tırnak yiyen çocuklarda çok sık görülmektedir. Nadiren rastlanılsada saç yeme davranışı da görülebilmektedir. Bu yüzden bağırsak tıkanmaları görülmektedir.
Tırnak Yeme Davranışı Nasıl Tedavi Edilmelidir?
- Tırnak yeme davranışı devam ettiğinde öncelikle aile içerisinde tırnak yiyen bir yetişkinin olup olmadığı araştırmalıdır. Çünkü aile içerisinde tırnak yiyen yetişkinin olması çocuğa olumsuz rol model olacağı unutulmamalıdır.
- Tırnak yeme davranışının ortadan kalkması için uzman desteği alınmalıdır. Çocuk-ergen psikiyatristleri bu konuda uygun tedavi etkniklerini kullanarak sorunu çözebilme becerisine sahiptir.
- Tırnak yeme davranışına eşlik eden başka psikiyatrik bozukluk varsa; (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi) psikiyatristin yapacağı uygun ilaç tedavisi ile sorun çözülebilmektedir.
- Hipnoz da tırnak yeme bozukluğunun tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir.
- Çocuğun yoğun korku, kaygı yaşamasına neden olan durumlar bulunarak olumsuz durumların ortadan kalkması sağlanmalıdır.
- Aile içerisinde yoğun çatışmaların yaşanması tırnak yeme davranışının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla aile ortamının sağlıklı hale gelebilmesi için “ailenin de tedavi plaanına dâhil olması”
- Çocuğun yaşadığı “özgüven eksikliği” problemi de tedavinin gündem konularından biri olmalıdır.
- Tırnak yeme davranışını sergileyen çocuğun dikkatinin başka yöne çekilmesi gerekmektedir.
- Tırnak yiyen çocuğu azarlamak, cezalandırmak gibi yöntemler sorunu çözmez. Hatta sorunun daha da büyümesine neden olabilmektedir.
- Çocuğu tırnak yiyen ebeveynler, çocuklarının duygularını, fikirlerini rahatça, korkutulmadan dile getirmesi için çocuk ile olumlu iletişim içerisinde olmaları gerekmektedir.