Sosyal Bağlamlar (Ortamlar) Bebeğin Gelişimini Ne Şekilde Etkiler?
Bebeklerin, kişilik ve duygusal gelişimi sosyal ortamlarda hatta büyük oranda ‘aile’ içerisinde gelişmektedir.
- Aile: Aile, birbiriyle sürekli ve etkili şekilde etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan karmaşık bir bütünü ifade etmektedir. Evlilik ilişkileri, anne babalık ve bebek davranışı ve gelişiminin birbiri üzerinde hem dolaylı hem de dolaysız etkileri söz konusudur. Doğrudan olan etkisine örnek olarak; anne- baba davranışının bebek üzerinde yarattığı etkidir. Dolaylı etkisine örnek olarak ise; eşler arsındaki ilişkinin, eşlerden birinin bebeğe karşı davranışını da etkileyebilmektedir.
- Anne Babalığa Geçiş: İnsanlar, anne baba olduklarında bir dengesizlik hali yaşarlar ve bu duruma uyum sağlamaları gerekmektedir. Bir bebeğe sahip olmak anne babanın hayatında önemli değişimlere yol açar. Bebeğin varlığı anne babanın yaşamına çeşitli kısıtlamalar getirmektedir.
- Karşılıklı Sosyalleşme: Ebeveynler ile çocuk arasındaki ilişki karşılıklıdır. Karşılıklı sosyalleşme iki yönlü bir sosyalleşmedir. Anne babalar çocuklarını sosyalleştirdikleri gibi çocuklar da anne babalarını sosyalleştirmektedir. Bebeklik döneminde gerçekleştirilen karşılıklı sosyalleşme arttırıldığı zaman, “karşılıklı bakış” ve “ göz teması” erken sosyal etkileşimde önemli rol oynamaktadır.
- Anne ve Baba Bakıcılığı: Bebek bakımının anne tarafından daha iyi yapıldığı şeklinde genel bir algı vardır. Oysa yapılan araştırmalar babaların da bebek bakımında oldukça iyi olabildiğini, anneler kadar duyarlı ve sorumlu şekilde davranma yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. Annelik etkileşimi genellikle “çocuk-bakım” ( besleme, altını değiştirme, banyo yaptırma) konusuna odaklanmaktadır. Babalık etkileşimi ise; daha çok “oyun faaliyetlerine” odaklanmaktadır. Annelerde bebekleriyle oyun oynamakta ama oynadıkları oyunlar babaların oyunlarına oranla daha az fiziksel nitelikte oyunlardır.
- Çocuk Bakımı: Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ailelerde büyüyen çocukların düşük kalitede bakım alma olasılıkları daha yüksektir. Ama unutulmamalıdır ki;
- Anne babalığın kalitesi çocuğun gelişiminde kilit bir faktördür.
- Çocuğun gelişimini izlemek oldukça önemlidir. Böylece gelişimsel bir sorun olduğunda bunu erken fark etmek tedavi için son derece önemlidir.
- Çocuğunuz ile olan iletişiminizde çözemediğiniz sorunlar var ise; uzman desteği almanız gerek noktalarda çocuk/ergen psikiyatrsitlerinden destek almanız çocuğunuz ile olan iletişiminizde var olan sorunlar üzerinde olumlu yönde gelişmeler yaratabilmektedir.